Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
spot_img

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πάνω από 1 εκατ. οι εκτοπισμένοι από το Σουδάν

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων στο Σουδάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Εξ αυτών, περίπου 250.000 έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ο νεότερος αριθμός περιλαμβάνει περίπου 843.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα του Σουδάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση στη Γενεύη.

Εδώ και εβδομάδες, ο τακτικός στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης βρίσκονται σε σύγκρουση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί. Την ίδια ώρα, οι δρόμοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.

Στην Αίγυπτο ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων

Οι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Αιθιοπίας και του Νότιου Σουδάν, που και οι ίδιες αντιμετωπίζουν τη δική τους ανθρωπιστική κρίση με περιορισμένη χρηματοδότηση. Η Αίγυπτος έχει έως τώρα υποδεχθεί τον υψηλότερο αριθμό Σουδανών προσφύγων, με περίπου 110.000 ανθρώπους να έχουν φθάσει εκεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε ο Σόλτμαρς.

«Πολλοί από εκείνους που μας προσέγγισαν είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχοντας εκτεθεί στη βία ή σε τραυματικές συνθήκες στο Σουδάν και έχοντας κάνει μια πολύ δύσκολη διαδρομή», δήλωσε ο Σόλτμαρς.

Ο ρυθμός αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο ίδιος, με περίπου 5.000 ανθρώπους να φθάνουν κάθε μέρα στην Αίγυπτο.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ