ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

O Ήλιος θα γίνει χίλιες φορές μεγαλύτερος λίγο πριν πεθάνει

Νέα μελέτη δείχνει τις σκηνές τέλους του ηλιακού μας συστήματος

Είναι διαπιστωμένο ότι σε περίπου πέντε δισ. έτη ο Ήλιος έχοντας εξαντλήσει τα καύσιμα του θα μπει στη διαδικασία που θα οδηγήσει στο θάνατο του. Αρχικά θα διογκωθεί μετατρεπόμενος σε κόκκινο γίγαντα και στη συνέχεια θα αρχίσει να συρρικνώνεται καταλήγοντας τελικά σε ένα αστρικό υπόλειμμα, ένα λευκό νάνο.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι το πόσο θα διογκωθεί το μητρικό μας άστρο και γενικότερα τις καταστροφές θα προκαλέσει στο ηλιακό μας σύστημα όταν γιγαντωθεί. Οι μελέτες και οι θεωρίες διαδέχονται η μια την άλλη και έρχεται μια νέα μελέτη να προσφέρει μια εικόνα από αυτό που θα συμβεί στον Ήλιο.

Με άρθρο της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Στίβεν Κέιν του Τμήματος Γήινων και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσάιντ υποστηρίζει ότι ο Ήλιος στο απόγειο της διαδικασίας διόγκωσης του θα φτάσει σε μέγεθος χίλιες φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει σήμερα.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε το Rho Coronea Borealis, ένα άστρο με μέγεθος και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ήλιου που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών αναμένεται να εισέλθει στη φάση της αυτοκαταστροφής του σε περίπου ένα δισ. έτη.

Έχουν εντοπιστεί να κινούνται γύρω από το άστρο τέσσερις πλανήτες όλοι μεγαλύτεροι από τη Γη και οι δύο από αυτούς βρίσκονται πιο κοντά στο άστρο από ότι ο Ερμής από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Το άστρο θα καταπιεί κυριολεκτικά τους τρεις κοντινότερους όπως το ίδιο θα συμβεί με τον Ερμή και την Αφροδίτη σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία όταν ο Ήλιος διογκωθεί. Η τύχη της Γης δεν θα είναι πολύ καλύτερη αφού ακόμη και αν ο Ήλιος δεν καταπιεί τον πλανήτη μας θα πλησιάσει τόσο κοντά που κυριολεκτικά θα τον τσουρουφλίσει και θα τον μετατρέψει σε ένα πλανήτη… κάρβουνο. Φυσικά απολύτως τίποτε δεν θα μπορεί να επιβιώσει στη Γη και η ανθρωπότητα, αν υπάρχει φυσικά τότε, θα πρέπει να έχει φροντίσει να βρει κάποιο ασφαλές και βιώσιμο καταφύγιο κάπου στο Σύμπαν.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ