Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Κυκλοφορώντας με Πράσινη λογική στο Ηράκλειο

Γράφει ο Νίκος Βασιλάκης*

Κομβικό ζήτημα της καθημερινότητας του Δημότη/Επισκέπτη της Πόλης του Ηρακλείου είναι η μετακίνηση από και προς το κέντρο του.

Με την πρόσφατη διαβούλευση για το ΣΒΑΑ εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ολοκληρωμένη βιώσιμη αστική ανάπτυξη για τον Δήμο Ηρακλείου έχει τους εξής βασικούς Στόχους:

-Ανάπλαση της περιοχής της Αγίας Τριάδας

-Αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας ζώνης του Ηρακλείου

-Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Καλοκαιρινού από την ϊδης ως την Γιαμαλάκη

-Δημιουργία Ποδηλατικής διαδρομής στην παραλιακή Ζώνη

-Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Μονάδων

-Αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση χώρων Πολιτισμού

Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης

Εκτιμώ ότι η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, έχει να κάνει και με την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, και πλέον την απομείωση του περιβαλλοντολογικού μας αποτυπώματος, δηλαδή της παραγόμενης ποσότητας άνθρακα που εκλύουμε στο περιβάλλον ατομικά με τις δραστηριότητες μας.

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό τον σχεδιασμό θα έπρεπε να έχει προταθεί και μελετηθεί προς έγκριση χρηματοδότησης και η δημιουργία χώρων δημοτικής χρήσης για στάθμευση, πάρκινγκ οχημάτων πολιτών και εποσκεπτών, περιαστικά αλλά και στο κέντρο της Πόλης.

Η δημιουργία τέτοιων χώρων κρίνεται απαραίτητη καθώς είναι καθοριστική για την βελτίωση των κυκλοφοριακών φόρτων στην Πόλη μας.

Επιπροσθέτως η διασύνδεση αυτών των χώρων παρκινγκ από και προς το κέντρο της Πόλης, με πχ ανά ώρα ή ανά δυο ώρες δρομολόγιο δημοτικών μινι λεωφορείων (ηλεκτρικών) θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών που κινούνται στο κέντρο, θα μειώσει το παραγόμενο ανθρακικό αποτύπωμα της Πόλης και θα προσδώσει βελτίωση στην Ποιότητα Ζωής μας.

Υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο της Πόλης πρέπει να επαναμελετηθεί και να χωροθετηθεί με την συνεργασία των αρχαιολογικών υπηρεσιών για ευνόητα κατανοητούς λόγους και σε διαβούλευση με τους Φορείς που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο της Πόλης, όπως πχ ο Εμπορικός Σύλλογος.

Η συμβολή φορέων όπως το τεχνικό επιμελητήριο ανατολικής Κρήτης , με τους εξειδικευμένους μηχανικούς, θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην μελέτη, και συμβουλή χωροθέτησης.

Η Πόλη μεγαλώνει και οι ανάγκες των Πολιτών για Χώρους στάθμευσης έχουν γιγαντωθεί.

Οφείλουμε να δράσουμε σεβόμενοι τους πολίτες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι στο κέντρο και χρειάζονται ελεύθερες θέσεις παρκαρίσματος , αλλά παράλληλα να βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας που διαμένουν περιαστικά και επιθυμούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Κέντρο της Πόλης.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας πληροφορικής με αυτή την δράση, θα είναι καταλυτικός στην περαιτέρω μείωση ανθρακικού αποτυπώματος αλλά και ελαχιστοποίησης της ταλαιπωρίας του πολίτη/επισκέπτη. Αισθητήρες οι οποίοι θα επισημαίνουν που υπάρχει κενή θέση παρκαρίσματος, στο εύρος των πάρκινγκ περιαστικά ή στο κέντρο, καθώς και η εγκατάσταση τους στις θέσεις παρκαρίσματος μόνιμων κατοίκων, θα βοηθήσει στην μείωση της άσκοπης κίνησης ανεύρεσης κενής θέσης. Η δημιουργία σχετικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα , όχι μόνο θα καλυτερεύει την καθημερινότητα των πολιτών, επισκεπτών αλλά και των υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίο θα μπορούν μέσω εξειδικευμένης άλλης εφαρμογής, να βλέπουν αν για παράδειγμα θέση μόνιμου κατοίκου έχει καταληφθεί από μη μόνιμο κάτοικο, βεβαιώνοντας αυτόματα το ανάλογο πρόστιμο (τεχνολογία ιχνηλάτισης διασυνδεδεμένο με των αισθητήρα παρκινγκ).

Η βελτιωμένη ποιότητα Ζωής την οποία διεκδικούν οι πολίτες, δεν πρέπει να αποτελεί μόνο προβληματισμό, αλλά και παράγοντα εξεύρεσης λύσεων, για όλους, καθώς η απρόσκοπτη κίνηση αποτελεί Δικαίωμα.


*Ο Νίκος Βασιλάκης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με την Παράταξη Δικαίωμα στην Πόλη του Αλέξη Καλοκαιρινού

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ POSTSITE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ