spot_img

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Κόβονται σχολικές εκδρομές λόγω ελέγχων της τροχαίας

Μια απίστευτη καταγγελία κάνουν μέσω ανακοίνωσή τους γονείς από την Καλαμαριά, οι οποίοι αναφέρουν πως κόβονται οι εκδρομές των μαθητών γιατί η Τροχαία δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους των λεωφορείων.

Μάλιστα, τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Έτσι, όχι μόνο χάνουν εκδρομές δηλαδή οι μαθητές, αλλά και όταν δεν τις χάνουν, τις πληρώνουν επιπλέον.

Οι γονείς στην Καλαμαριά, όπου το φαινόμενο έχει πάρει έκταση, διαμαρτύρονται και ζητούν να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των γονέων αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε ως ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς αρκετά μηνύματα από ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων που αφορούν στην ματαίωση των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών σχολικών εκδρομών.

Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε από τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων, κατόπιν σύσκεψης των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων. Η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε ως επακόλουθο της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που προβλέπει έλεγχο των λεωφορείων από την Τροχαία για κάθε σχολική μετακίνηση. Στη συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία κατά το παρελθόν προβλεπόταν μόνο για μετακινήσεις εκτός Νομούη Τροχαία αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί έγκαιρα σε όλους τους καθημερινούς ελέγχους.

Επιπλέον, εξαιτίας της νέας αυτής ρύθμισης, και προκειμένου τα τουριστικά πρακτορεία να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς, τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών μας είναι και πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες και πρώτη προτεραιότητα. Και απαιτούμε κάθε λεωφορείο, κάθε μέσο που μεταφέρει τα παιδιά μας από και προς το σχολείο ή των χώρο των εκδρομών, εντός και εκτός νομού, να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Είναι όμως αδιανόητο, αυτό το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο για την πλειοψηφία των οικογενειών και το κύμα ακρίβειας μας αναγκάζει να περικόπτουμε πολλές φορές ακόμη και τα αναγκαία. Ήδη το κόστος των σχολικών εκδρομών φέρνει μεγάλο μέρος γονέων και μαθητών στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να συμμετάσχουν. Το προσαυξημένο κόστος θα αποκλείσει ακόμη περισσότερους μαθητές και μαθήτριες.

Και ενώ οι Διευθύνσεις των σχολείων αναφέρουν ότι θα περιοριστούν σε εκδρομές που απαιτούν πεζή μετακίνηση, έρχεται για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στην Καλαμαριά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανέξοδη λύση για μέρος αυτών των εκδρομών. Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ. Για όλους αυτούς τους λόγους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περικοπούν ή να μειωθούν, όπως δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το αντίτιμο.

Ζητάμε:

• Να ανασταλεί η απόφαση των Διευθύνσεων των Σχολείων.

• Να πραγματοποιείται έγκαιρος και ενδελεχής έλεγχος των μέσων μεταφοράς των παιδιών μας από την Τροχαία σε κάθε είδους μετακίνηση.

• Να μην υπάρξει καμία προσαύξηση στο κόστος μετακίνησης.

Και πάνω από όλα, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Να είναι δωρεάν και απόλυτα ασφαλής η συμμετοχή στις εκδρομές για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης των σχολείων και με ευθύνη του κράτους. Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους.

Η συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο.

ΠΗΓΗethnos.gr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ