spot_img

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΗΠΑ: Έλληνας επιχειρηματίας, κατάσκοπος της Ρωσίας

«Καίνε» τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα τον 59χρονο επιχειρηματία που συνελήφθη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο στις ΗΠΑ -προς όφελος της Ρωσίας. Εις βάρος του πατρινού επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον 59χρονο ιδρυτή και πρόεδρο του ευρωπαϊκού ομίλου εταιρειών «Aratos», Νίκο Μπογονικολό, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συνωμότησε με τη Μόσχα για την απόκτηση τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με την κβαντική πληροφορική και τις πυρηνικές δοκιμές προς όφελος της αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας.

Η σύλληψη και οι «βαριές» κατηγορίες

Ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα του Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», έχει δηλώσει ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια -και στη συνέχεια να διακινήσουν- στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Όπως είπε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους». Ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Θυγατρική του ήταν φιναλίστ στο NATO για διαστημικές εφαρμογές

Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας «Aratos» του Νίκου Μπογονικολού, όπως υποστηρίζεται, η Aratos Systems BV, το 2021, ήταν φιναλίστ στο NATO για διαστημικές εφαρμογές για πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Στην πρόταση που κατέθεσε ο επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει ότι είχε εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και πως η «Aratos» είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να έχει υπογράψει πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και να τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων και ότι η εταιρεία δεν θα τα επανεξήγαγε αλλού και πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Η «στρατολόγηση» από τη Ρωσία

Ο 59χρονος, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, «στρατολογήθηκε» ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Έλληνα επιχειρηματία «με το ρωσικό δίκτυο Serniya», με έδρα τη Μόσχα που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, έλεγαν στον κατηγορούμενο να μεταβεί μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Σχετικά με μία επόμενη παραγγελία, ο επιχειρηματίας είχε ενημερώσει ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

Τι λέει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του συλληφθέντα, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδα «Πελοπόννησος», δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο λέγοντας πως αναμένει πρώτα τη δικογραφία.

«Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», είπε ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Το προφίλ του 59χρονου

Ο Νίκος Μπογονικολός το 1985 αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το 1987 διετέλεσε πρόεδρος, διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανώτερος σύμβουλος υπουργείων και σε κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Από το 2004 είναι επίτιμος Διδάκτωρ της National Academy of Management, Ουκρανία.

Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές της μπασκετικής Ολυμπιάδας στην ιστορία της. Μ’ αυτόν στην προεδρία του συλλόγου η πατρινή ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά σε Α2 και Α1 Εθνική (2006-2008), έχοντας επίσης κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο EuroCup Challenge. Η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά το 2008 και το 2010 ο Μπογονικολός αποχώρησε οριστικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το Παγκράτι και εξαφανίστηκε από τα αθλητικά δρώμενα. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Aθλητικού Σωματείου ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (2003-2006).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε μέλος των ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας και του Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

ΠΗΓΗethnos.gr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ