ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Η ΕΕ ενέκρινε το πρώτο κρέας εργαστήριου

Τσεχική εταιρεία εξασφάλισε την πρώτη άδεια στην Ευρώπη για τη διάθεση κρέατος εργαστηρίου, το οποίο όμως δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για ζωοτροφές.

H νεοσύστατη Bene Meat Technologies δεν διευκρινίζει αν το καλλιεργημένο κρέας της θα είναι βοδινό, χοιρινό ή άλλου είδους, ανέφερε όμως ότι από του χρόνου ελπίζει να παραγάγει αρκετούς τόνους κάθε χρόνο.

Σε πρώτη φάση θα συνεργάζεται με άλλες εταιρείες ζωοτροφών πολυτελείας, αργότερα όμως σχεδιάζει να λανσάρει προϊόντα με τη δική της επωνυμία.

Όπως όλες οι εταιρείες καλλιεργημένου κρέατος, η Bene Meat απομονώνει ζωντανά κύτταρα από ζώα και τα καλλιεργεί σε βιοαντιδραστήρες με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Παραμένει ασαφές γιατί η εταιρεία ξεκινά με τις ζωοτροφές αντί με κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση, κάτι που περιλαμβάνεται στα σχέδιά της για το μέλλον.

Άλλες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει πάντως δυσκολίες στο να πετύχουν τον σωστό συνδυασμό μυϊκού ιστού και λίπους για να ικανοποιήσουν τα ανθρώπινα γούστα.

Η Bene Meat ανακοίνωσε την αδειοδότησή της πριν εξετάσει αν τα ζώα βρίσκουν ικανοποιητικό το προϊόν της, κάτι που σκοπεύει πάντως να κάνει άμεσα.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2020 και ανήκει στην τσεχική εταιρεία ιατρικών συσκευών BTL, απασχολεί περισσότερους από 80 ερευνητές και έχει εξασφαλίσει επενδύσεις εκατομμυρίων, ανέφερε ο Κριτζ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Όπως είπε, πέρα από περιβαλλοντικό όφελος το καλλιεργημένο κρέας έχει το πλεονέκτημα ότι παράγεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, ενώ με τις συμβατικές ζωοτροφές οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν με τι ταϊζόταν το ζώο.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ