spot_img

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Γιορτή της Μητέρας – Πότε και πως καθιερώθηκε

Η γιορτή της Μητέρας εορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Πώς και γιατί καθιερώθηκε, όμως, η συγκεκριμένη γιορτή;

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ημέρα της μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και τους εορτασμούς για τη Ρέα, που πραγματοποιούνταν την άνοιξη, και ήταν αφιερωμένοι στη γονιμότητα και τη μητρότητα.

Η σύγχρονη ημέρα της μητέρας, όμως, φαίνεται ότι γεννήθηκε πολύ αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (14 Μαΐου 2023).

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ