spot_img

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόταση μομφής

με την ΠτΔ συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας μετά την επιστολή Ράμμου

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είχε το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη στο θέμα των υποκλοπών.

Η συνάντηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την ΠτΔ, συνδυασμό με τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών και την επιστολή Ράμμου, φουντώνει τα σενάρια για πρόταση μομφής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση ή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.


Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία.

Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».


Ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε «πρωθυπουργό των υποκλοπών», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου». Ακολούθως έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή από ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε στο Μέγαρο Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον πρωθυπουργό».

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μυθεύματα ή δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά «μιλάμε πλέον με αποδείξεις που συνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή η ΑΔΑΕ κατά τον έλεγχο που διενήργησε». Τα στοιχεία, συνέχισε ο κ. Τσίπρας «επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ που ήταν στην ευθύνη του πρωθυπουργού με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις συνομιλίες πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να μείνει χωρίς απόδοση ευθυνών. Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με ένα «αισιόδοξο μήνυμα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε λέγοντας ότι «το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μαζί του και τον φάκελο με τα στοιχεία που του έδωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σε ερώτηση για το αν θα πει τα ονόματα που περιέχονται στον φάκελο ο κ. Τσίπρας απάντησε «τα υπόλοιπα αύριο στην Βουλή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να θέσει «το ζήτημα των ευθυνών του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών» αύριο στην συνεδρίαση της Βουλής.


“Το φως νίκησε το σκοτάδι”

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του στην ΑΔΑΕ με τον επικεφαλής κ. Χρήστο Ράμμο προχώρησε σε μία αινιγματική δήλωση. Τόνισε πως «υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, το φως νίκησε το σκοτάδι», μιλώντας ως το γεγονός αυτό να έχει συντελεστεί, θέλοντας όπως φαίνεται να δείξει πως τα στοιχεία είναι πλέον γνωστά. Με τη δήλωση, υπονοεί ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή προκύπτουν στοιχεία για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Την ίδια ώρα, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στους πολιτικούς αρχηγούς και στο υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, σύμφωνα με και το δικαίωμα που του δίνει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος και στην οποία παραθέτει τα ευρήματα που προέκυψαν μετά τους ελέγχους της Αρχής, μετά και το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με βάση το άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 που προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης», ο κ. Ράμμος απέστειλε επιστολή στους προαναφερθέντες παραλήπτες, γνωστοποιώντας πως τα πρόσωπα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί η παρακολούθηση τους (σ.σ. στις 7 Δεκεμβρίου του 2022) ήταν εν τέλει παγιδευμένα από τους κοριούς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.


Τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον φάκελο Ράμμου

Στον «απόρρητο» φάκελο Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα προσώπων, όμως υπάρχουν άλλα στοιχεία που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΑΔΑΕ, ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Χρήστος Τσιγουρής, μέσα στον φάκελο που έλαβε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφονται οι ιδιότητες των ατόμων που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση αλλά και τα κινητά τους τηλέφωνα. Σημειώνεται ότι ο φάκελος αυτός έχει σταλεί από τον κύριο Ράμμο σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων (οπότε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη), αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. τσιάρα και στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα.

Για τα πρόσωπα αυτά ο κ. Τσίπρας είχε υποβάλλει αίτημα στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κύριο Ράμμο για να ελεγχθεί αν ήταν υπό παρακολούθηση.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι μέσα στον φάκελο υπάρχει ένας υπουργός της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να δείχνουν τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και δύο ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας τα ονόματα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος αποστρατεύτηκε πριν από λίγο καιρό με τις τελευταίες κρίσεις στο στράτευμα.

Παράλληλα, έχουν δει το φως και τα ονόματα δύο ακόμα αξιωματικών με θητεία στην ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και το όνομα του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μαξίμου, κυρίου Αλέξανδρου Διακόπουλου.

Μένει πλέον να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αυτά τα έξι ονόματα.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ