ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Φινλανδία: Τη δολοφονία της Σάνα Μαρίν σχεδίαζε ακροδεξιά ομάδα

Σοκ προκαλεί στη Φινλανδία η είδηση ότι, ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα, σχεδίαζε τη δολοφονία της 37χρονης πρώην πρωθυπουργού, Σάνα Μαρίν.

Η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων για την υπόθεση ξεκίνησε στην πόλη Λάχτι. Οι τρεις από τους τέσσερις άνδρες που βρίσκονται στο εδώλιο αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Ο τέταρτος διώκεται για οπλοκατοχή.

Δύο από τους κατηγορούμενους, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην ίδια πόλη το 2022, μιλούσαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο δολοφονικής επίθεσης εις βάρος της τότε πρωθυπουργού.

Επιπλέον, η ομάδα των ακροδεξιών, στο Telegram, είχε δημοσιεύσει πληροφορίες για επικείμενη εμφάνιση της τότε πρωθυπουργού στο Λάχτι. Ένα από τα μέλη της ομάδας σημείωσε πως, «είχα μαζί μου το όπλο FGC-9 και θα μπορούσα να βρεθώ στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μιλούσα για τέτοιου είδους πράγματα στο Telegram, ότι δηλαδή θα ήταν θεωρητικά πιθανή η απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου». Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο PCC (Pistol Caliber Carbine) που μπορεί να κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση.

«Θεωρητικές» οι συζητήσεις περί δολοφονίας

Όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, οι συζητήσεις για τρομοκρατική επίθεση ήταν θεωρητικές και δεν τις εννοούσαν πραγματικά, αφού δεν έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Ο ίδιος περιέγραψε τις συνομιλίες μεταξύ τους σαν «συνηθισμένες κουβέντες» για το πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος να δολοφονήσει τον επικεφαλής του φινλανδικού κράτους.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν κατασκευάσει όπλα με 3D printer. Στις εφόδους στα διαμερίσματά τους βρέθηκαν λίστες με υποψήφιους στόχους, μεταξύ των οποίων βουλευτές, εκπρόσωποι ομάδων μειονοτήτων και ακτιβιστές του αντιφασιστικού χώρου. Ο ένας εκ αυτών, ερωτώμενος σχετικά, απάντησε ότι θεωρούσαν τους στόχους τους, εχθρούς των εθνικιστών και πιθανές πηγές πληροφοριών.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι τέσσερις άνδρες ήταν οπαδοί του κινήματος του «επιταχυντισμού» (accelerationism), του συνόλου ιδεών της ακροδεξιάς ιδεολογίας που έχουν την απαίτηση για δραστική εντατικοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής αλλαγής για την αποσταθεροποίηση των υπαρχόντων συστημάτων εξουσίας.

Στις ΗΠΑ, με το εν λόγω κίνημα έχει συνδεθεί πλήθος δολοφονικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης με θύματα 10 μαύρους πολίτες, στο Μπάφαλο το 2022.

ΠΗΓΗethnos.gr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ