ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δ. Μάντζος: Εθνική υπόθεση η αποκατάσταση και η θωράκιση της Θεσσαλίας

«Η ακριβής καταγραφή όλων των ανθρώπινων απωλειών, των περιουσιών, των καλλιεργειών και της κτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε να δούμε ποια είναι η καταστροφή στην πραγματική της διάσταση» θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 αναφερόμενος στις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Ο κ. Μάντζος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσους εθελοντές και στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των πληγέντων, ενώ τόνισε την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του υγειονομικού κινδύνου. «Υπάρχουν αυτοσχέδια κέντρα υγείας, ηλικιωμένοι και παιδιά ζουν στον Παλαμά σε πολύ οριακές υγειονομικές συνθήκες, το νερό είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση και υπάρχουν νεκρά ζώα σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας», σημείωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνησης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν είναι αναποδιά. Και δεν μπορώ να ακούω την αγιογραφία του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου τέτοιες ημέρες. Αλίμονο εάν ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με βάση ένα πρόσωπο. Όχι άλλη αγιογραφία του πρωθυπουργού που ανέβηκε να πει τα ίδια που έλεγε πριν από τρία χρόνια για τον Ιανό. Ειρήσθω εν παρόδω κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια».
Όπως εξήγησε, οι ευθύνες  αφορούν σε δύο επίπεδα: Τις υποδομές και την πολιτική προστασία.
«Στις υποδομές: Η Θεσσαλία είχε δεχθεί ένα ηχηρό προειδοποιητικό σήμα, τον Ιανό. Έκτοτε, έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν στην αντιπλημμυρική προστασία; Έχουμε τα αναγκαία φράγματα και αναχώματα; Έχουν καθαριστεί τα ποτάμια και τα κανάλια; Όχι, μας το λένε οι άνθρωποι στη Θεσσαλία. Έχουν δοθεί χρήματα σε φράγματα ή σε πεζοδρόμους; Χρειάζεται άμεση λογοδοσία.
Στην πολιτική προστασία: Υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για την αντιπλημμυρική προστασία; Όχι. Εστάλη το 112 στον Παλαμά εγκαίρως ώστε να φύγει ο κόσμος από τα σπίτια; Όχι, μας λένε οι κάτοικοι. Ενεπλάκη ο στρατός την ώρα που έπρεπε; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν άμεσα, τώρα», πατρατήρησε ο κ. Μαντζος.
«Η αποκατάσταση και η θωράκιση της Θεσσαλίας είναι εθνική υπόθεση και αφορά σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται, επομένως, σχέδιο, μελέτη, συναίνεση και συνεννόηση. Η κλιματική κρίση υπάρχει, το κλίμα αλλάζει και θα πρέπει να αλλάξει και το κράτος. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλες δικαιολογίες», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ