ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης για τη νέα σχολική χρονιά

Να ανοίξουμε τον δρόμο για το σύγχρονο σχολείο που έχουμε ανάγκη και αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας!

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μας βρίσκει όλες και όλους με τα ίδια συναισθήματα της χαράς και της αγωνίας για τη μόρφωση και την πρόοδο των παιδιών μας! Επανέρχονται στον νου οι θυσίες, ο κόπος, οι ελπίδες και οι προσδοκίες για την εξέλιξη όλων των μαθητών, για την ουσιαστική στήριξή τους στη μεγάλη διαδρομή της σχολικής ζωή τους.

Κι όμως αυτή τη χαρά και τη δημιουργική, αισιόδοξη αγωνία έρχεται να τα καταρρίψει για άλλη μια χρονιά η πολύ πεισματάρα και σκληρή πραγματικότητα.  Μια καθημερινότητα που γεμίζει κάθε λαϊκή οικογένεια με ιδιαίτερο άγχος και πολλά ερωτηματικά για την καθημερινή διαβίωση, για το αν καταφέρουν να δώσουν στα παιδιά τους τα αναγκαία εφόδια που όμως αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα έξω από το κατά τα άλλα δημόσιο σχολείο, για το πώς θα καταφέρουν τα παιδιά να προχωρήσουν σε ένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς αναγκαίους χώρους, για την ίδια την ποιότητα της μόρφωσης.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που παρακολουθούμε τη λαϊκή περιουσία, την ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον να βρίσκονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Για άλλη μια χρονιά καήκαμε από τις πυρκαγιές, πνιγήκαμε από τις πλημμύρες και έχουμε απέναντί μας ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες μας αλλά εξαιρετικά ικανό να μας «στραγγαλίζει» οικονομικά, να νομοθετεί τη σύγχρονη σκλαβιά, τη 13ωρη δουλειά, να μας βγάζει από τα σπίτια μας, να βάζει τις ανάγκες του λαού στη ζωή, την υγεία και τη μόρφωση στην εγκληματική ζυγαριά κόστους-οφέλους για να συνεχίσουν να κερδοφορούν οι λίγοι.

Όσοι προβληματιζόμαστε, αγανακτούμε, εξοργιζόμαστε με αυτή την κατάσταση έχουμε μια επιλογή:

Να βροντοφωνάξουμε ένα ηχηρό «Ως εδώ!»

Να συμπορευτούμε όλοι μαζί στον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, της σύγκρουσης με την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που τσακίζουν όλο και περισσότερο τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Για άλλη μια χρονιά, από ακόμη μια κυβέρνηση, από ακόμα έναν Υπουργό Παιδείας ακούμε εύηχες λέξεις για «πρόοδο», «βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου», «αναβάθμιση του σχολείου» και πολλά άλλα. Όσοι όμως εμπλεκόμαστε στο δημόσιο σχολείο, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ποια είναι η πραγματικότητα.

 • Ξέρουμε πολύ καλά πως και η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με χιλιάδες κενά. Για την ακρίβεια 20.000 κενά εκπαιδευτικών. Μόνο στην Κρήτη τα συνολικά κενά αγγίζουν τα 1.700, με τα κενά στην παράλληλη στήριξη να ξεπερνούν τα 1.200.
 • Ξέρουμε πολύ καλά ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κληθούν να μπουν σε σχολεία ερείπια δεκαετιών και σε χιλιάδες κοντέινερ-κλουβιά.  
 • Ξέρουμε πολύ καλά πως οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Κισσάμου, στο Αρκαλοχώρι, στο Δημοτικό Σχολείο Σισίου και αλλού δε θα βρεθούν στο σχολείο που τους αξίζει και δικαιούνται.
 • Ξέρουμε πως οι μικροί μαθητές των νηπιαγωγείων θα βρεθούν σε νοικιασμένες αίθουσες μαγαζιών ή πολυκατοικιών, σε κοντέινερ, σε ακατάλληλες αίθουσες υπογείων, χωρίς αύλειους χώρους.
 • Ξέρουμε πολύ καλά πως η πολυπόθητη γνωμάτευση για τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες, προκειμένου να απολαύσουν την αναγκαία επιστημονική στήριξη μέσα στα σχολεία, θα καθυστερήσει, γιατί η Παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠΑΓΝΗ δε λειτουργεί. Γιατί στα Χανιά δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος. Γιατί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΔΑΣΥ, εξαιτίας της υποστελέχωσης, φτάνει ακόμα και το ένα έτος.
 • Ξέρουμε πολύ καλά πως και πάλι τα παιδιά μας θα στοιβαχτούν σε 25άρια, 27άρια, ακόμη και 30άρια τμήματα.
 • Ξέρουμε πολύ καλά πως οι διεκδικήσεις μας για θέρμανση, εξοπλισμό, λειτουργικές ανάγκες θα βρουν απέναντί τους τον τοίχο των χρεοκοπημένων Σχολικών Επιτροπών.
 • Ξέρουμε πολύ καλά πως τα σχολεία μας δε θα καθαρίζονται όπως πρέπει, αφού λείπει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.
 • Ξέρουμε πολύ καλά πως το Ολοήμερο, για άλλη μια χρονιά, θα αργήσει να λειτουργήσει.

Αυτή την «πρόοδο», που χρόνια τώρα υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, πάντα πιστοί στις κατευθύνσεις τις ΕΕ, να μην την αποδεχτούμε.

Να μην επιτρέψουμε να προχωρήσουν το έργο τους που θέλει μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία κατηγοριοποιημένα σε «καλά» και «κακά» και τα μυαλά των παιδιών γεμάτα με εφήμερες δεξιότητες, αλλά πετσοκομμένη τη γενική μόρφωση.

Να τους καταδικάσουμε παντού! Στον δρόμο του αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Να τους καταδικάσουμε και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως τα ίδια που υπηρετούν και οι υπηρέτησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ από τις κυβερνητικές θέσεις, τα ίδια θα υπηρετήσουν και οι εκλεγμένοι τους σε Δήμους και Περιφέρεια. Θα συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων απέναντι στις ανάγκες των πολλών, με βασικό κριτήριο το κέρδος.

Το 2023, με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουμε τη δύναμη και πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για το σύγχρονο σχολείο που έχουμε ανάγκη και αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Να ανοίξουμε τον δρόμο για το σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις και ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική αφετηρία των οικογενειών τους.

Το ΚΚΕ σας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εκεί που συναντιούνται η αγωνία και η ελπίδα για το μέλλον της νέας γενιάς, για την πραγματική πρόοδο και εξέλιξη όλων των μαθητών και των μαθητριών. Να συμμετέχουμε μαζικά σε όλους τους φορείς του εκπαιδευτικού κινήματος.

Να δυναμώσουμε τη φωνή μας, ενισχύοντας αποφασιστικά τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές, τους «δικούς μας ανθρώπους» και στη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης και σε όλους τους Δήμους του νησιού, ώστε την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις να βάλουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο.

Να δυναμώσουμε την πάλη για:

 • Άμεση κάλυψη των 20.000 κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
 • 15 μαθητές ανά τάξη.
 • Να μη μείνει κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία έξω από τη δομή που έχει ανάγκη.
 • Να διασφαλιστεί άμεσα η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ. Να στελεχωθεί το ΚΨΥ Χανίων με Παιδοψυχίατρο.
 • Πλήρης στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
 • Άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
 • Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων.
 • Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη και επιβολή πλαφόν στις τιμές.
 • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά.
 • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων. Επισκευή και συντήρηση των σχολείων, αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό την ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά από κακοσυντηρημένα υλικά.
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ