spot_img

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

“Άμεση δράση για το πράσινο της πόλης”

Κοινή δήλωση των συλλογικοτήτων του Ηρακλείου για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής στην πόλη με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα χθές 15/01/2023. Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου με το θέμα του πρασίνου και της απομάκρυνσης δέντρων να είναι προς συζήτηση.

Οι συλλογικότητες που υπογράφουμε παρακάτω συμφωνούμε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την προστασία, την επέκταση και την αναβάθμιση του -κατά γενική ομολογία- λιγοστού πρασίνου της πόλης του Ηρακλείου και των προαστίων. Η εμπειρία που έχουμε τα τελευταία χρόνια δείχνει πως τα πάρκα, οι δεντροστοιχίες και τα μεμονωμένα δέντρα της πόλης δέχονται συχνά λαθεμένη ή και καταστροφική διαχείριση.

Νωπές είναι οι μνήμες για τις απειλές καταστροφής και σοβαρής υποβάθμισης του πάρκου Γεωργιάδη με δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή άστοχων αναπλάσεων. Η δυναμική δραστηριοποίηση πολιτών ανέστειλε την υλοποίησή τους και τα συγκεκριμένα σχέδια έμειναν επί χάρτου.

Είναι γεγονός πως αντίστοιχα προβλήματα σημειώνονται στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι δημοτικές αρχές που ενδιαφέρονται συνήθως περισσότερο για έργα βιτρίνας και εργολαβίες. Λανθασμένοι χειρισμοί στο πράσινο σε συνδυασμό με οικονομικούς περιορισμούς δημιουργούν την κατάσταση που παρατηρούμε.

Οι δημότες επίσης αποτελούν μέρος του προβλήματος, αφού πολλές περιπτώσεις καταστροφής πρασίνου οφείλονται σε ιδιώτες. Τα δέντρα κρίνονται από κάποιους ανεπιθύμητα, με επιχειρήματα ότι ενοχλούν τη στάθμευση, η κόμη τους καλύπτει βιτρίνες καταστημάτων ή παράθυρα, οι καρποί και τα φύλλα τους δημιουργούν σκουπίδια.

Η αντίληψη πως το πράσινο είναι υποδεέστερης σημασίας σε σχέση με την απρόσκοπτη κίνηση των αυτοκινήτων ή άλλα «αγαθά» και δραστηριότητες, μέχρι πρότινος ήταν μάλλον πλειοψηφική. Πληθαίνουν όμως οι συμπολίτες μας που δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις πολλές αναιτιολόγητες και αυθαίρετες κοπές δέντρων και το σφαγιαστικό τους κλάδεμα που δέχονται.

Η εικόνα των δέντρων της πόλης όπως και οι πρόσφατες πτώσεις δέντρων στο Ηράκλειο, αναδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα προστασίας και σωστής διαχείρισης του πρασίνου στον αστικό χώρο.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε απαραίτητη και απόλυτα δικαιολογημένη τη δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου (επιτροπής) ανοιχτού στην εθελοντική συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου συμπολίτη μας, το οποίο θα παρεμβαίνει ΜΟΝΙΜΑ για το πράσινο της πόλης με ποικίλες δράσεις όπως η επισήμανση συγκεκριμένων προβλημάτων, η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για τη διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα διαχείρισης πρασίνου και τη δημιουργία δενδρολογίου της πόλης, η επικοινωνία με τις αρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές αρχές και η καταγραφή νομοθεσίας για σχετικά θέματα.

Βασική κατεύθυνσή μας είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών να συμμετέχουν ουσιαστικά σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το πράσινο της πόλης.

Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Ομάδα Πολιτών Μασταμπά

Ομάδα Πολιτών Φορτέτσας

Πρωτοβουλία Πολιτών Ατσαλένιου

Ομάδα Κατοίκων Άη-Γιάννη

Ομάδα κατοίκων Λάκκου και ευρύτερης περιοχής

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ