ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Αυτές είναι οι αρχαιότερες φυλές σκύλων!

Ποια είναι η αρχαιότερη φυλή σκύλων στον κόσμο; Και πιο συγκεκριμένα ποιος ήταν ο πρώτος σκύλος πάνω στη Γη;

Η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο θα θέλαμε. Αν και έχουν γίνει πολλές έρευνες για να μπορέσουμε να εξακριβώσουμε τις παραπάνω ερωτήσεις είναι λίγο δύσκολο για τους επιστήμονες να βρουν μια σωστή απάντηση.

Ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πρώτοι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί, δείχνουν ότι ο σκύλος έγινε ο πιο καλός και πιστός φίλος του ανθρώπου πριν από περίπου 14.000 χρόνια.

Ποια όμως φυλή ήταν η πρώτη που πάτησε το πόδι της σ’ αυτόν τον πλανήτη;

Μια έρευνα του Nature προσπάθησε να διαπιστώσει ποιες είναι οι πιο αρχαίες φυλές σκύλων μελετώντας το DNA τους και αυτό που αποκάλυψε ίσως μας εκπλήξει. Οι αρχαιότερες ράτσες δεν είναι τα Λαμπραντόρ, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ ή άλλα τόσο δημοφιλή σκυλάκια.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τους πρώτους σκύλους στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες και σας την παραθέτουμε παρακάτω.

Greyhound

Τα Greyhound θεωρούνται η αρχαιότερη καθαρόαιμη ράτσα σκύλων, της οποίας η ύπαρξη χρονολογείται πριν περίπου 8.000 χρόνια καθώς υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγραφές σκύλων που μοιάζουν με την συγκεκριμένη φυλή. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι όλες οι φυλές κυνηγόσκυλων προέρχονται από τα αρχαίο Greyhound. Πρόκειται για μια φυλή με εξαιρετικές κυνηγητικές δεξιότητες, απίστευτη ταχύτητα στο τρέξιμο – δεν έχει ανακηρυχθεί άδικα η γρηγορότερη φυλή παγκοσμίως – και όσφρηση ικανή να καταλάβει από πολύ πολύ μακριά τα θηράματά της. Μάλιστα είναι ο μοναδικός σκύλος που αναφέρεται στην Αγία Γραφή. Αυτό και αν είναι εντυπωσιακό!

Basenji

Ίσως είναι η αμέσως επόμενη αρχαιότερη φυλή στην Γη. Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι τα Basenji είναι πρόγονοι αιγυπτιακών σκυλιών, ορισμένοι άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την Αφρική. Διατηρώντας τα χαρακτηριστικά των προγόνων της, αυτή η φυλή έχει μια προσωπικότητα που μοιάζει περισσότερο με αυτή της γάτας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης που έχουν τα σκυλιά Basenji να διατηρούνται καθαρά. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φυλής είναι ότι δεν γαβγίζουν και ότι διακρίνονται για την ικανότητά τους να πηδάνε κάθετα, πάνω κάτω, σε μεγάλο ύψος. Είναι πολύ έξυπνα, πεισματάρικα, δραστήρια και χρειάζονται αρκετή πνευματική και σωματική διέγερση. Μην τα εμπιστεύεστε ποτέ χωρίς λουρί γιατί μπορεί να το βάλουν στα πόδια χωρίς να το καταλάβετε. Στις παλιότερες εποχές χρησιμοποιήθηκε σαν σκύλος εργασίας για να κυνηγάει μικρά θηράματα και να ελέγχει τον πληθυσμό των τρωκτικών στα χωριά.

Akita Inu

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με την προέλευση των Akita Inu και δεν μπορούμε εύκολα να ξέρουμε πότε πραγματικά εμφανίστηκε αυτή η φυλή. Το 1692, Ιάπωνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν οστά σκύλων στο Kamikuroiwa, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 9.200 και 9.400 ετών πριν, μια εποχή αρκετά νωρίτερα από την προέλευση πολλών φυλών σκύλων που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα. Αν και πολλοί θεωρούν ότι τα Akita Inu είναι τα πρώτα σκυλιά στον πλανήτη λόγω αυτής της ανακάλυψης, σύμφωνα με τα τα γενετικά στοιχεία της έρευνας που εξετάζουμε δεν μπορούν να καταταγούν ως η αρχαιότερη φυλή. Τα Akita Inu είναι ατρόμητα, πιστά στην οικογένειά τους, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικό σύντροφο και σκύλο θεραπείας. Προέρχονται από τη Βόρεια Ιαπωνία και αρχικά εκτράφηκαν ως σκύλοι κυνηγοί. Η συγκεκριμένη φυλή εισήχθη πρώτη φορά στην Αμερική όταν η Helen Keller πήρε μαζί της δύο σκύλους μετά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία αφού πραγματικά ξετρελάθηκε μαζί τους. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και το συναντάμε σε αποχρώσεις του μπεζ, του λευκού και του κεραμιδί.

Saluki

Τα Saluki έχουν μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η αρχαιότερη φυλή σκύλων, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από το 329 π.Χ.. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι τοιχογραφίες σκύλων που μοιάζουν με τα Saluki χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αποκρυπτογραφήσει κανείς την ακριβή ηλικία συγκεκριμένων φυλών σκύλων. Ανεξάρτητα βέβαια από το πότε εμφανίστηκαν πρώτη φορά τα Saluki, σημασία έχει ότι είναι από τα πρώτα σκυλιά που εμφανίστηκαν σε αυτόν εδώ τον πλανήτη. Διακρίνονται για την ταχύτητά τους, την αντοχή τους αλλά και τις κυνηγετικές τους ικανότητες, τρία χαρακτηριστικά που τα καθιστούσαν πολύτιμο απόκτημα για τους Άραβες και τους Αιγύπτιους ευγενείς. Είναι πολύ πιστά σκυλιά, αγαπάνε βαθιά τον κηδεμόνα τους και δεν τους αρέσει καθόλου να μένουν μόνα τους.

Afghan Hound

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την προέλευση αυτού του πανέμορφου σκύλου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι προέρχονται από την Αίγυπτο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προέρχονται από το Αφγανιστάν, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους. Και αυτή η φυλή σκύλων διακρίνεται για την ταχύτητά της και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι αντιλόπης και λεοπάρδαλης. Οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν τους Αφγανικούς Ιχνηλάτες ως σκύλους επίδειξης. Έχουν μακρύ μεταξένιο τρίχωμα, λεπτεπίλεπτο σώμα και αδιαμφισβήτητη κομψότητα. Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είναι πολύ έξυπνα, στην πραγματικότητα απλά είναι πολύ πεισματάρικα. Είναι αρκετά δραστήρια, κοινωνικά σκυλιά και χρειάζονται αρκετή περιποίηση για να διατηρηθεί καθαρό και λείο το τρίχωμά τους.

Chinese Shar Pei

Αν και δεν έχουμε πολλά στοιχεία για την προέλευση των Shar Pei, οι γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι η καταγωγή τους έγκειται σε αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω, καθιστώντας την συγκεκριμένη φυλή μια από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων. Πιστεύεται ότι εκτράφηκαν πρώτη φορά στην Κίνα, περίπου το 200 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκαν ως προστάτες ζώων και αγροκτημάτων. Δυστυχώς, αυτή η αρχαία ράτσα που υπήρχε για περισσότερα από 2.000 χρόνια, σχεδόν εξαφανίστηκε το 20ό αιώνα. Λόγω της κομμουνιστικής επανάστασης στην Κίνα, ο πληθυσμός των Shar Pei άρχισε να μειώνεται δραματικά, όταν ένας εκτροφέας από το Χονγκ Κονγκ απηύθυνε έκκληση στο περιοδικό Life για τη διάσωση της φυλής καταφέρνοντας έτσι την αύξηση των υιοθεσιών αλλά και των αναπαραγωγών των Shar Pei σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα ακόμη απίστευτο γεγονός, είναι ότι τα Shar Pei μπήκαν στο βιβλίο των Ρεκορ Γκίνες ως το σπανιότερο σκυλί στον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

ΠΗΓΗtopetmou.gr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ