ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΑΦΜ από… κούνια: Γιατί αποκτούν τη σφραγίδα της εφορίας χιλιάδες παιδιά

Τη «σφραγίδα» της εφορίας αποκτούν από την προσεχή Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 350.000 ανήλικοι άνω των 12 ετών, οι οποίοι θα αποκτήσουν ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να έχουν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Μάλιστα, σύντομα και τα νήπια που έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους θα «κυκλοφορούν» με ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις φορολογικές τους δηλώσεις και μπορούν να ταυτοποιηθούν με συγκεκριμένη ψηφιακή διαδικασία. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην υλοποίηση του σχεδίου της, όλοι -ανεξαρτήτως ηλικίας- να αποκτούν αυτόματα ΑΦΜ, κάνοντας αρχή από τα εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών που θα αποκτήσουν φορολογικό αριθμό έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως αυτά επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

Aνταλλαγή δεδομένων

Όσον αφορά φυσικά την ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους, αυτή επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), χωρίς να απαιτείται οι γονείς να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την ανωτέρω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ που αποδόθηκε, μέσω:

  • ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα. Με τη νέα διαδικασία θα διευκολυνθούν σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται στο εξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται την αρμόδια ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, με το νέο καθεστώς θα εξασφαλιστεί η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Με την ανωτέρω κίνηση η ΑΑΔΕ προχωρά στην επίτευξη ενός ακόμη στόχου που περιλαμβάνεται στο φετινό επιχειρησιακό της σχέδιο, και εντάσσεται στο γενικότερο «πακέτο» μέτρων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των φορολογουμένων. Προς την κατεύθυνση άλλωστε αυτή στοχεύουν και οι υπόλοιπες δράσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  • Διασταύρωση δεδομένων επιγραμμικών πλατφορμών διαδικτυακών αγορών (marketplaces) και ψηφιακών πλατφορμών διανομής έτοιμου φαγητού με τα αντίστοιχα δεδομένα της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  • Καθιέρωση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS και σύστημα παρακολούθησής τους.
  • Προμήθεια Συστήματος Επιχειρησιακής Νοημοσύνης/Ανάλυσης Δεδομένων για Υποστήριξη του Ελέγχου (BI & Data Analytics).
  • Ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
  • Ένταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω συστήματος Eispraxis.
  • Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) -Λοιπά Ν.Π. και Οντότητες.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ